13.jpg

116 teoretiske timer. 23,2 timer per dag, i gjennomsnitt. Delt blant 4 friske ansatte er det 5,8 individuelle timer til stede på avdelingen. 23.2 teoretiske arbeidstimer per dag til 14 barn, som teller som 28 (!). Det er mindre enn 1 time 1:1 oppmerksomhet per barn!

Se for deg en avdeling med 14 småbarn og 4 ansatte. Derav er det to pedagoger (en på disp vel å merke) og to assistenter. Barnehagen har vanlig åpningstid fra 7.30-17.00 og de ansatte har betalt pause. Tidligvakten er dermed 7.30-15.00 og senvakten 9.30-17.00.

Dette utgjør 7,5 timer*4 ansatte per dag = 28 arbeidstimer på avdelingen per dag. Gange det med 5 så er vi på 140 timer med voksne per uke. Det høres jo fantastisk ut. Ingen er jo syke på denne avdelingen.

Men siden det er 2 pedagoger, så forsvinner det 2 x 4 timer til planlegging. Jo, dette kommer barna til gode, men barna mister tilsyn i disse timene. Og alle ansatte skal ha pause, så der forsvinner det 4 x 30 minutter per dag, det utgjør 10 timer i uken. Så er det ett avdelingsmøte i uka (4 ansatte x 1 time borte fra avdeling), ledermøte (2 ansatte x 1 time borte). Så av de teoretiske 140 t må vi trekke fra 8+10+4+2 timer. 116 timer har vi til rådighet.

Og vet du hva vi også skal gjøre i løpet av de timene?

Å gå på do. Å ha HMS-møte. Å handle inn til påskefrokost. Lage grøt på matdagen. Ha drøftesamtale med styrer om det ene barnet som sliter sånn. Å ha foreldresamtaler (14 x 30 minutter, to ganger i året). Å rydde bordet etter maten. Å vaske avdelingen når det er sykdom. Å sette inn og ta ut av oppvaskmaskinen. Å sette på vask med skitne smekker (og å tørke, brette, rydde). Å ta en runde på uteområdet for å sjekke om at ser bra ut. Å rydde i skapene. Å gå på tverrfaglige møter med ulike instanser. Å ha veiledningssamtale med den nye ansatte. Å ha medbestemmelsesmøte. Å ha assistentopplæring. Å krysse av i utallige sjekklister.

Dette er teorien. Virkeligheten er jo at det er fryktelig mye sykdom blant personalet i en barnehage. At det ikke alltid settes inn vikarer. At når det settes inn vikarer så går det mye tid til lynopplæring.

Alt som nevnt ovenfor går DIREKTE utover barna. Barn som har krav på vår nærhet og oppmerksomhet. Barn som har krav på at vi utfører alt som står beskrevet i Rammeplanen. Barn som trenger oss!