En dag som pedagogisk leder i barnehagen er full av krav og ønsker. Fra meg selv, fra kollegaer, fra ledere, fra politikere og ikke minst fra barna.

Nå skal jeg fortelle om en helt vanlig dag, jeg vil ikke kalle dette unntaket, selv om det er mange tilfeldigheter som spiller inn. For en dag i barnehagen er uforutsigbar og ingen dag er lik. Allikevel vet vi at vi ikke alltid kan organisere oss på bakgrunn av ting vi VET kan skje, som sykefravær, møter og lignende.

Barnehagen min har åpningstid 7.30-17.00. Vi er to medarbeidere og en pedagogisk leder sammen med 18 barn på 3-6 år. Alle disse barna er forskjellige. Hver og en har sine ønsker, sine behov men alle har samme rett til å bli sett og tatt på alvor.

En dag kommer jeg på senvakt. Den starter 9.30 og jeg finner ut at en av de ansatte er syk. Vi får ikke vikar for det finnes ikke penger til vikar i bydelen. Medarbeideren som har tidligvakt har vært alene i 2 timer allerede. AKKURAT i dag var det mange foreldre som leverte tidlig, så klokken 9.30 når jeg kommer, er det 15 barn på avdelingen.

Medarbeideren forteller at hun har ikke hatt mulighet til å begynne på maten som skal være ferdig om en time, for både Trond og Trude synes det var vanskelig å si ha det i dag og trengte et fang. Jeg ser at Knut krangler med en av de andre guttene, og jeg vet at han synes det er så vanskelig å få leken til å virke uten voksen-støtte. Jeg ser Hilde på 3 år som begynte i barnehagen for 3 uker siden som ikke er helt trygg på barnehagen enda. Hun ser trist ut. Og jeg ser Erik som vi er så bekymret for, løpe rundt og rundt i ring, fordi det er det han gjør når han er sliten.

Medarbeideren sier det har vært en slitsom morgen, men at hun nok skal klare det litt til. Det sier hun fordi at både hun og jeg vet at jeg som leder har et viktig møte med barnevernet og en familie som begynner om 10 minutter. Både hun og jeg vet at samarbeidet som vi har jobbet for så lenge med disse foreldrene må starte nå. Møtet kan ikke vente, og hun må være alene med 15 barn i en time til.

Er dette forsvarlig? Å følge opp hvert enkelt barn akkurat der det trengs er vanskelig nok med bemanningen som det er – 3 voksne på 18 barn. Men bemanningsnormen tar ikke i betraktning at man som leder har ansvarsoppgaver også utenfor avdeling, at åpningstiden i barnehagen gjør at de ansatte har ulike vakter, at vi har pauser, møter, kurs som ikke gir rett på vikar. At folk blir syke, og i barnehagen kanskje mer enn noe annet sted. Dette MÅ tas med i betraktningen, for tilfeldigheter eller ikke, så er min historie et bilde fra en hverdag hvor få av de voksne strekker til.