Gjør det mulig for oss å stå i denne jobben Gjør det mulig for barn å vokse opp i en hverdag hvor det er trygt, hvor voksne har tid. Vi vil alle bli sett, så enkelt og så vanskelig er det. Det er den eneste måten å opprette en relasjon på. Følelsen av å bli sett og hørt. Det er det eneste som funker.

Jeg møter daglig barn som utagerer, sliter og har det vanskelig. Disse barna må bli sett, bekreftet og møtt med kjærlighet. Jeg møter også daglig de stille barna som ikke gjør like mye ut av seg. Disse barna har de samme behovene; å bli sett, bekreftet og møtt med kjærlighet. Ofte er de stille barna de som får minst av dette, for jeg har ikke tid! Det jeg sier mest av alt i løpet av arbeidsdagen er ”vent litt” og ”jeg skal bare, så kommer jeg”. Det hender at jeg glemmer å komme, fordi noe mer akutt oppstår. Min oppmerksomhet rettes mot det som er mest akutt, for det er alt vi har tid til. Å slukke brann. Hva skal jeg med alt jeg lærte da jeg tok min utdannelse? Jeg har ikke tid å praktisere det. Jeg bruker tid på å planlegge tema og prosjekter som skal oppfylle rammeplanen, men det blir sjeldent som planlagt.

Jeg hadde gledet meg så mye til å få lov å starte jobben, ta fatt på det nye året med alt vi skulle få til, alt vi skulle gjøre. Den hektiske hverdagen vi står i gjør at motivasjonen min kveles sakte. Jeg orker ikke lenger legge opp til fine opplegg fordi jeg vet at det ikke blir noe av. Med grunnbemanningen som er foreslått vil jeg si at det er krise! På bare de siste 10 årene har jeg selv sett at barna fått lengere dager, det har blitt større grupper og kravene til personalet har økt betraktelig.

I den nye rammeplanen forekommer ordet ”skal” 270 ganger. Det er 270 krav til oss som jobber i barnehagen. Når tenker dere politikere at vi skal utføre disse ”skal”? I mellom ”vent litt” og ”Jeg kommer snart tilbake”? I forslaget som foreligger må det strykes mulighet for dispensasjon og normen må tilpasses barnehagens åpningstid (slik at vi ansatte kan ha pauser, ha foreldresamtaler, samarbeidsmøter og plantid). Bemanningsnorm og pedagognorm må henge sammen. Gjør det mulig å holde ut denne jobben, fordi den er så viktig! Gjør det mulig for barna å holde ut barnehageårene på en måte som gjør dem rustet til å takle veien videre ut i livet. Tidlig innsats er begreper som er fine på papiret, men som ikke har noen verdi så lenge vi ikke har tid til å jobbe med det!