#43

Dominoeffekten.

Som mamma er leveringssituasjonen i barnehagen den mest spennende og såre tiden på dagen. Går det bra i dag?

Eldstemann er en ekstrovert og gira karakter, som løper inn i barnehagen og har nesten ikke tid til å si hadet. Yngstemann er en introvert type, som trenger ro og nærhet for å komme i gang med dagen. Han trenger å være helt sikker på at han har en solid tilknytning og noen som er der for han når han skal inn i en ny situasjon. Han synes overganger er utfordrende. Nye menneskemengder er litt skumle. Da trengs lange stunder med nærhet og kos. Dersom han får dette, løper han plutselig av gårde, full av energi og eventyrlyst og er klar for dagen. Han blir nesten som en ny gutt. Men får han ikke dette, så er hele dagen ødelagt. Da blir det veldig lett å gråte for småting, å krangle over en ellers uviktig leke eller generelt gjøre det tydelig at han ikke har det bra. Det er slitsomt for både de andre barna og for de ansatte. For at gutten min skal ha en god dag i barnehagen må han møtes av et medmenneske som møter han når han kommer, er glad for å se han, tar han i armene sine og viser at hen har tid og rom til han akkurat slik han er. Da er gutten min glad, som oftest hele dagen.

Gutten min er ikke uvanlig. Han har ingen diagnose. Han er ikke spesielt vanskelig. Han er en helt normal liten gutt, med helt normale følelser. Han er ikke det eneste barnet i barnehagen som synes det er vanskelig å si hadet til mamma eller pappa om morgenen. Landet vårt er faktisk fullt av små babyer som gråter når de blir levert i barnehagen – hver dag. Det er helt avgjørende at det er nok ansatte på jobb til å ta i mot disse barna og hjelpe dem gjennom overgangen til barnehagedagen på en god og kjærlig måte. Da er det mye større sjans for at barna får barna en fin dag og skaper gode minner og assosiasjoner til barnehagen. Dette gjør det litt lettere neste dag. Og neste dag. Og før man vet ordet av det – så har man en god barnehagehverdag.

Men slik er det ikke. Den nye bemanningsnormen – som regjeringen har fremmet forslag om – kommer ikke til å endre på dette i det hele tatt. Vår barnehage oppfyller allerede bemanningsnormen og pedagognormen. Ingen endringer vil skje hos oss. Så om morgenen når jeg leverer sønnen min, vil jeg fortsatt risikere å måtte gjøre, som jeg har gjort flere ganger tidligere: sitte og vente til neste vakt begynner, slik at det kommer noen som har tid til å gi barnet mitt det han trenger for å få en god start på dagen. Mange foreldre er ikke så heldige som meg, som har mulighet å til å utsette starten på arbeidsdagen i 40 minutter, på impuls. Det oppdaget jeg en gang jeg var vikar på en småbarnsavdeling med 12 barn. Da jeg kom, satt alle barna på gulvet og gråt. Det var hjerteskjærende. Jeg takket himmelske krefter for at sønnen min ikke går i den barnehagen. De oppfylte også bemanningsnormen, men de hadde 12 barn under 18 måneder på en avdeling, og alle trengte nærhet samtidig. Jeg turte ikke å si i fra til foreldrene som hentet barna senere på dagen hvordan barna hadde hatt det. Jeg var jo bare en vikar. Det angrer jeg på i dag.

Det er for få ansatte på jobb om morgenen, og det er et stort problem i hele landet. Når flere barn får en dårlig start på dagen, så baller det på seg resten av dagen. Det skaper dårlige minner og dårlige assosiasjoner. Det produserer negative følelser, lav trivsel og kan videre bidra til lavt selvbilde. Det reduserer evne til læring og utforskning og barnets evne til å bygge gode sosiale relasjoner. Så har vi det gående.

Det nye lovforslaget er alvorlig #UFORSVARLIG når det ikke hensyntar den sårbare leveringssituasjonen.

Leveringssituasjonen er den såreste tiden på dagen for mange mammaer og pappaer landet rundt. Det er enormt provoserende at regjeringen har fremmet forslag om en lov som ikke gjør noen ting for å bedre dette. Det kunne gjort hele forskjellen for dagen til sønnen min. Og uka hans. Hverdagen. Ja, livet hans som helhet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s