Appell på Løvebakken – 9.mai 2018

Barn staver kjærlighet T-I-D, tid!

Tid til å bli sett

Tid til å bli lyttet til

Tid til å fortelle noe de opplever som kjempeviktig

Tid til å få sette ord på ting selv

Tid til å uttrykke seg

Tid til å oppdage

Tid til å gjøre selv

TID

Kvalitet i barnehagen ligger i hvordan vi som ansatte i barnehagen møter barn i deres hverdagsøyeblikk. Kvalitet ligger i å ha tid til å ta imot og møte barn med forståelse, omsorg, tilgjengelighet, et fang, noen som kan ordentlig lytte til det de vil uttrykke.

Men tid og kvalitet er mangelvare i dagens barnehage. Realiteten er at med dagens bemanning, som også er det foreslåtte minstekravet, er det ofte bare 2 ansatte med 9 små eller 18 store barn og skremmende ofte også bare én ansatt.

Tiden til å lytte til den fantastiske fortellingen går bort. Muligheten til å øve på å klare selv forsvinner fordi voksne må hjelpe andre barn til å løse en konflikt, og det er barn som trenger hjelp på do, og du må lage mat, og du må på møte, og, og, og…

Når disse hverdagsøyeblikkene til stadighet blir møtt med et «ikke akkurat nå», da stopper barn til slutt å stole på at vi er der for dem, og vi har sviktet barna.

Med stadig økende krav opplever vi som jobber i barnehagen at vi ikke lenger driver et sikkerhetsmessig eller pedagogisk forsvarlig tilbud. Barnehagen som institusjon har store og viktige oppgaver, mange av dem formulert i de 270 «skal»-formuleringene i Rammeplan 2017.

Vi skal, blant annet:

– forebygge mobbing og psykisk helseproblemer

– oppdage og håndtere overgrep og omsorgssvikt

– sikre sosial utjevning, integrering og gode språkkunnskaper

– legge til rette for livsmestring og skape god selvfølelse

– lage miljø for lek, livsglede og sosial utvikling

– legge et godt grunnlag for resten av livet

– se hvert enkelt barn og imøtekomme deres behov

Vi som jobber i barnehagen opplever at vi ikke har muligheten til å møte disse kravene på en forsvarlig måte slik bemanningen er i dag. På grunn av møte- og pauseavvikling, sykdom, uttak av ubunden tid, avspasering og ferie, er det i store deler av barnas barnehageliv ikke nok ansatte til å gi et forsvarlig barnehagetilbud. I mange tilfeller er dagens situasjon rein oppbevaring og ikke et pedagogisk tilbud, slik det skal være.

Derfor ber vi om at dere lytter til oss som vet hva vi snakker om, og krever en bemanningsnorm som kan legge til rette for at vi kan imøtekomme de kravene som stilles til oss, slik at barna får det de har krav på.

På vegne av barna krever vi at et ekstra barn utløser en full stilling, slik det gjør i pedagognormen. Det er lite nytte i ansatte i deltidsstillinger de dagene disse ikke er på jobb.

På vegne av barna krever vi at kravet til bemanning skal gjelde til enhver tid i hele barnehagens åpningstid, også under pauser, møter, ubunden tid, avspasering, sykdom og ferier.

På vegne av barna krever vi at bemanningsnormen skal gjelde for gruppe/avdeling, og ikke for barnehagen som helhet.

På vegne av barna krever vi at dere gir barna flere fang og tilstedeværende, tilgjengelige og trygge ansatte som kan sikre en god og verdig barndom – her og nå, og for fremtiden!

Dere får nå i hånden 365 historier fra virkeligheten, en for HVER DAG i et helt år. Dere får også og over 27.000 underskrifter som krever en sikkerhetsmessig, og pedagogisk forsvarlig barnehagehverdag.

Til sammen skaper dette et bilde av dagens uforsvarlige situasjon. Dette må dere ta inn over dere og legge til grunn for å vite hva dere gjør når dere skal behandle forslaget om bemanningsnorm 31. mai

2 kommentarer om “Appell på Løvebakken – 9.mai 2018

  1. Cecilie sier:

    Barndommen skal være barndom! Ingen barn skulle trenge å ta så mye ansvar for seg selv som barn i norske barnehager må!
    Barna trenger grunnbemanning gjennom hele dagen! Ikke bare i kjernetid, som forøvrig er møtetid, tid for å steppe inn på andre avdelinger, tid for veiledning fra ppt, barnevern, tid for pedagogiske opplegg du bare kan se langt etter! Skaff oss tid nok til hvert barn!!!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s