Et godt fungerende team kan klare alt. Et godt fungerende team klarer utfordrende barnegrupper, krevende foreldre og kortere perioder med sykefravær. Et godt fungerende team backer hverandre opp og står samlet i situasjoner som kan oppleves som utfordrende. Heldigvis jobber jeg i et slik team nå. Det har jeg ikke alltid gjort.

Jeg har jobbet lenge i barnehage, jeg var ferdig utdannet som barnehagelærer i en alder av 21 år. Da jeg byttet jobb, hadde jeg massevis av erfaringer. Jeg hadde erfaring med å snu uheldige samspillsmønster i barnegrupper og hadde utelukkende gode tilbakemeldinger fra både barn og foreldre. Jeg skulle med andre ord være rustet til å takle den nye jobben.

Lite visste jeg hva som ventet og ettervirkningene det har forårsaket. På min nye jobb var det konstant sykefravær hos personalet. Det var en barnegruppe i kaos med mangel på struktur og rutiner. Det var nye vikarer hver uke og sjelden faste ansatte på jobb. Det var allerede misfornøyde foreldre som ropte høyt og tydelig i både skriftlig og muntlig form. Forståelig nok, men de glemte at jeg også var et menneske med tanker og følelser.

Jeg ble totalt overveldet. Jeg hadde aldri vært borti lignende. Alt jeg hadde planlagt, måtte avlyses. Det handlet om å overleve dagen. Jeg visste aldri hvem som kom på jobb og hvis de kom, ble de hele dagen? Jeg jobbet for tre. I en barnegruppe hvor man burde vært dobbelt så mange voksne. Jeg var konstant stresset. Jeg hadde et lite barn selv, som jeg ikke orket å leke med når jeg kom hjem fra jobb. Jeg stirret tomt ut i luften og kollapset til slutt på sofaen. Jeg ble en skygge av meg selv. Jeg sov ikke om natten, gruet meg til å dra på jobb. Hver søndag var hele kroppen min full av angst, angst for jobben og hva som ventet mandag morgen.

Jeg prøvde å ta opp de uforsvarlige forholdene videre. Styrer svarte: «Dette må du bare leve med» eller «Du får ikke fortelle dette videre til foreldrene, tenk om du taper ansikt». Jeg gråt, var sint, oppgitt, ja alt som du helst skal slippe. Lite støtte, ingen veiledning og ingen oppbacking fra noen. Helt alene, som pedagogisk leder uten faste ansatte på en avdeling med 18 barn. Jeg angrer på at jeg ikke tok dette videre og høyrere opp.

Jeg følte på en konstant utilstrekkelighet, dårlig samvittighet, sinne, oppgitthet og selvfølelsen var på bånn. Mitt eget immunforsvar ble dårligere og dårligere, jeg var mye syk og bidro selv til enda mer ustabilitet. En evig runddans av uforsvarlighet.

Jeg sa opp denne jobben. Til slutt besvimte jeg.