Hva skal til for å prioritere barna?

Den 27. september kunne vi med vantro lese på barnehage.no at Trondheim kommune venter til 2020 med å innfri bemanningsnormen, samtidig som de kutter i vikarbruk for å dekke kostnader. Dette er altså snakk om å vente i to år med å innfri en minimumsnorm som vi gjennom nesten 400 #uforsvarlig-historier, gjennom en foreldrestreik med appeller, underskriftskampanje, utallige kommentarer og flere titalls kronikker har fått klare tilbakemeldinger på fra ansatte og foreldre ikke er god nok.

Aksjonsgruppa i Barnehageopprør 2018 mener at skrekkeksempelet fra Trondheim er et tydelig bevis på tilfeldighetene som råder her i landet, med enorme forskjeller i barnehagetilbudet fra en organisasjon til en annen. Sånn kan vi bare ikke ha det! Øremerkede midler til barnehagesektoren må gjeninnføres! Både barn og ansatte fortjener tilnærmet like rammevilkår uansett hvor de vokser opp eller arbeider her i landet. De har faktisk et skrikende behov for bedre rammevilkår enn dagens vedtatte norm, som vi her ser bevis på blir utsatt i det lengste av enkelte.

Lista legges provoserende lavt når dette blir uttalt til barnehage.no: «Rådmannen er tilfreds med å ha funnet rom i budsjettforslaget for å finansiere bemanningsnormen i de kommunale barnehagene med helårsvirkning fra 2020», skriver kommunaldirektør Camilla Trud Nereid.

Barna som befinner seg i barnehagen i dag kan ikke vente til 2020 på å få bedre voksentetthet!  For enkelte vil dette være kritisk!

«Selv om du er faglig dyktig, så har du ikke flere armer og bein av den grunn.»

Barnehager som har barn med særskilte behov, trenger mer enn kompetente ansatte. De trenger flere ansatte, i tillegg til grunnbemanningen, sånn at alle barn blir møtt utfra sine behov. Barnehageansatte skal både ivareta barn i en-til-en-oppfølging og barnegruppa som helhet. Selv om du er faglig dyktig, så har du ikke flere armer og bein av den grunn. Uten spesialpedagogiske vedtak – ingen ekstra ressurser, ingen styrket bemanning og mindre voksentid for alle barna. I tillegg til at det setter personalet i håpløse prioriteringssituasjoner.

Dessuten trenger alle barnehager et romslig vikarbudsjett. Ikke bare til sykefravær, men også til annet fravær, som kursing, møtevirksomhet, samtaler og ferieavvikling.

Palma Kleppe og Royne Berget er blant dem som har stått i front for Barnhageopprør 2018. Foto: Silje Wiken Sandgrind

Barnehageopprør 2018 oppfordrer spesielt ansatte og foreldre som befinner seg i Trondheim og andre kommuner eller barnehager der bemanningsnormen ikke innfris, om å stille kritiske spørsmål til barnehageeier. Følg også med på debatter, artikler og info på Facebook-sidene til Barnehageopprør 2018 og Foreldreopprøret 2018, og engasjer dere gjennom å sende inn historier til #uforsvarlig-kampanjen.

Stortinget skal som kjent vurdere bemanningssituasjonen til våren, derfor vil vi videreformidle opplevelser og erfaringer som vi får tilsendt, sånn at de folkevalgte får et best mulig grunnlag å ta beslutninger fra. For barnas beste!

(Denne teksten ble opprinnelig publisert på barnehage.no.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s