#69

Jeg jobber i en barnehage med 4 avdelinger. 

På min avdeling er vi 4 voksne, og 24 barn i alderen 3-6 år. 
Åpningstiden i barnehagen er 06.45-17.15.
 
Det gjør at vi bare er 4 voksne mellom kl. 9-14.15.
 
I tillegg må vi trekke fra 8 timer per uke, da vi er 2 pedagoger som går til plantid. Disse timene er det ikke vikar for. Pedagogisk leder er også borte i ledermøter, samarbeidsmøter, foreldresamtaler m.m.
 

I utetiden blir det tatt ut pauser. Det gjør at det er 2-3 ansatte ute, som skal ta vare på 48 barn. Stadig er det flere som må inn på do, eller bytte til tørre klær. Det skjer derfor ofte at en person er ute med 45 barn alene. Da har man barn som trenger voksne tett på, barn som går alene, konflikter og uhell, og mange som ønsker en voksen med i leken. Det blir uforsvarlig. 

Ved fravær blant personalet blir det enda verre. Vikarbudsjettet er sprengt, og alt arbeidet i barnehagen minner mest om arbeidet på et samlebånd. Jeg har opplevd flere ganger å være flau når foreldre kommer for å levere barnet sitt. Avdelingen er full av barn, jeg er alene og har ikke mulighet til å gi dem nok av min tid til å ta imot dem på en god måte.

Vi er to om morgenen frem til kl. 08.30. Det pleier å være rundt 15-20 barn som er kommet. Vi skal finne frokost, hjelpe dem i gang med lek og ta imot de som kommer. Dersom en av oss må bytte en bleie, eller noen foreldre vil prate om noe, så står en person igjen med alt alene. 

Vi har også rammeplanen å forholde oss til. Vi har fokusområder, matte og realfagssatsning, prosjektarbeid og diverse annet som skal gjennomføres. Ved fravær blir det 8 barn pr voksen i gruppeaktiviteter. De kan ikke vare lenge, for en voksen må tilberede lunsj. Da er det 2 voksne og 24 barn. 

Etter lunsj er det påkledning av alle barna. En voksen går ut når 5 barn er kledd. Da må de 2 andre kle de 19 som er igjen. Og så skal lunsjen ryddes før pausene begynner. Vi rekker kanskje akkurat pausene før fruktmåltidet skal på bordet. Dette må også tilberedes, og vi er nødt til å spise ute selv om barna er kalde. Det er ikke tid til å kle av alle barna, bytte til tørre klær og spise før tidligvakten går hjem. Vi håper bare foreldrene henter tidlig, slik at det blir færre barn som skal hjelpes inn etter maten. 

Barna fortjener bedre enn dette! Et nytt punkt i rammeplanen er hviletid. Det kan man se langt etter dersom vi er så få voksne med så altfor mange oppgaver. 

Vi får ikke engang tid til den viktigste oppgaven i en barnehage: Gi omsorg og kjærlighet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s