Bemanningsnorm?

Istedenfor mer bemanning, ser jeg at vi går veien mot mindre nå. Trondheim kommune har blant annet ikke medberegnet mer økonomi for dette målet. Som etter planen skal oppfylles i 2020.

2020? Var ikke fristen i år, med mulighet til å utsette frem mot 2019?

Tanken er at siden vi har mer bemanning gjennom normen, så skal det spares andre plasser. Mindre spes. ped og vikarbruk sto det i en artikkel på barnehage.no.

Konsekvenser

Konsekvensen merkes allerede nå. Hos oss må det være 2 borte, for at vi muligens kan få en vikar. Videre har det kommet en innstramming, som fastslår at vi ikke får lov å jobbe mer en 37 timer per uke og må ta all ubundentiden på barnehagen.

Tidligere har vi spart opp avspaseringen fra diverse kveldsmøter. Også har vi tatt det ut når det passet best for barnegruppen. For eksempel når det var sykdom, ferieavvikling eller inneklemte dager. Nå er vi nødt til å ta ut det i samme uka, for å ikke jobbe mer enn 37 timer til sammen.

Konsekvensen av det blir mindre bemanning på fulle barnegrupper de ukene det er kveldsmøter. Hos min gruppe kan det betyr 2 timer kveldsmøte x 4 voksne = 8 timer mindre voksentetthet på barnegruppen. Det blir til sammen en dag med en voksen mindre enn minste kravet på bemanningsnormen.

Videre skal all ubundentiden taes ut på jobb og brukes opp der fra 2019. Tidligere har vi tatt 1,5 timer med ubunden tid på jobb og fordelt 30 min daglig utover uken. Som vi kunne disponere selv. Hvis vi nå må sitte på jobb med vår ubundentid, kan vi ikke sette opp 30 min hver dag som tidligere lenger. Vi må samle det opp, som fører til mindre pedagoger i kjernetiden.

Mer ansvar og krav medfører mindre tilstedeværelse for barna

Hvis vi velger å ha student, så gjelder 37 timers grensen også. Så 5 timer mindre på gruppen hver uke, som studenten er der.

Pluss gruppemøter, ped. ledermøter, grønt flagg møter, regio – nettverk, barn og rom møter, assistent plantid, morgenmøter og andre kurs og møter som kan dukke opp under veis.

Så hvis jeg har student, en kveldsmøte på 2 timer, 1 time med gruppemøte, til sammen 30 min med morgenmøte og 1,5 timer ped. leder møte en uke i 2019. Så blir jeg 14 timer borte fra barnegruppen, denne uken. Det er så godt som 2 fulle dager.

Og ikke glem assistentene, som også har 1 time plantid, 1 time gruppemøte og 2 timer kveldsmøte som fra 2019 skal taes ut i samme uka. Og da får vi bare håpe at andre møter som for eksempel grønt flagg ikke faller i samme uke. Sånn at det bare er snakk om 4 timer per person. 4 timer x 3 assistenter= 12 timer borte fra barnegruppen.

Hvor går grensen mellom forsvarlig og uforsvarlig?

Så til sammen 26 timer med mindre voksne på fulle barnegrupper i uker som dette. Det gir 3 dager og 3 timer der vi ikke oppfyller minstekravet på gulvet. Men på papiret gjør vi det. Så da må det vel være forsvarlig?