Jeg går en kort runde rundt i barnehagen, der jeg treffer på en av avdelingene med store barn som har satt seg i spisesalen for fruktmåltid. To ansatte tilstede; en fagarbeider og en assistent (som er ekstraressurs for et barn med særskilte behov.) De to ansatte organiserer tre fulle bord med livlige og sultne små kropper, der to barn må få beskjed om at koppen til sidemannen kan få stå i fred, og et annet barn er litt fornærmet over at han ikke fikk sitte på den stolen han ønsket, da den var opptatt. Det må megles litt før ny plass kan finnes, og måltidet kan starte. Assistentressursen smører knekkebrød i et raskt tempo med drevne hender, samtidig som han lærer barna en ny fruktsang om tall. Fagarbeideren ved det andre bordet, begynner å kutte opp epler og bananer til alle. De er 18 barn, og en av de ansatte, (en bhg.lærer) hadde den første tidligvakta idag og var ferdig på jobb kl. 13.50. En annen ansatt på denne avdelingen avvikler feriedag idag, så avdelingen må dermed samarbeide med naboavdelingen på ettermiddagen, for å få dagen til å «gå opp.» Assistentressursen jobber kun 5 timer, så han går hjem nå kl. 14.30. Da er fagarbeideren alene med 18 barn. Naboavdelingen de skal samarbeide med kommer inn i spisesalen, og setter seg, når den første avdelingen er nesten ferdigspist. Det blir litt lyd når nye 18 barn skal finne plasser ved bordene, og få frukt og knekkebrød. Det følger to ansatte med den siste avdelinga, da den siste ansatte må pakke ut av tursekken, før vakta hans er over for dagen. De ansatte må organisere litt hvordan de skal fordele 36 barn på 3 ansatte på ettermiddagen. De blir enige om at de fordeler seg i tre rom, for mest mulig ro og oversikt til alle. Det blir kjapt regnet 12 barn på hver ansatt. (For all del… bemanningsnorm 1 ansatt pr. 6 barn over tre år!! Ja jøss… kanskje i 4 timer midt på dagen, men da må det nevnes at lunsj skal forberedes, avvikles og ryddes etter, samt alle pauser avvikles, så da er vi nede i enda færre timer med alle ansatte tilstede samtidig.) En bæsjebleie må skiftes, noe som gjør at planen de ansatte har med å fordele seg i tre rom skjærer seg litt. Det betyr at en ansatt en liten stund må ha tilsyn med 24(!) barn i to tilstøtende rom, mens den andre ansatte får skiftet bleie. Det blir intet annet enn brannslukking, for en klarer ikke nå frem til alle 24 barn som vil leke på ulike steder. (Heldigvis var jeg der akkurat da, og kunne «avløse» litt, men det er jo ikke alltid man kan det som styrer. Iallefall ikke på alle avdelinger samtidig.) Bleieskiften er over og de er «endelig» tre ansatte på 12 barn hver igjen….(!) Følelsen når foreldre henter er ikke god. Den ansatte prøver å gi en kort oppdatering til mor om skogsturen de har vært på idag, men må avbryte samtalen med moren, for å megle mellom to jenter som sliter og drar i samme teppe, for de skal bygge hytte på to ulike steder. Moren smiler og skjønner nok dilemmaet mens hun ser rundt i rommet. Hun tenker nok sitt. Med rette. DET gjør vi også! Dette er IKKE holdbart for de minste og aller mest sårbare i samfunnet vårt: barna. Hvordan kan vi stå og godta denne utviklingen? Denne jobben de ansatte gjør er utrolig heftig og krevende, fra de kommer om morgenen til de går på ettermiddagen. Knapt nok et ledig sekund, det skjer ting hele tida. Det er veldig tøft å stå som øverste ansvarlig for barnehagen og se på denne utviklingen. Dette har blitt mye tøffere de siste åra, med utallige kvalitetskrav vi som barnehage skal oppfylle til en hver tid. Vi ønsker selvsagt kvalitet i barnehagen, det er jo faget vårt! Men vi trenger da FLERE ANSATTE EN STØRRE DEL AV DAGEN for å kunne gjøre en kvalitetsmessig god barnehagejobb. Jeg kan ikke fatte at staten Norge ikke vil ta seg råd til det!