# egentlig, #faktisk.

Kjære Barnehageopprørere!

Sommerferien er over, og de fleste barnehageansatte har vært på jobb i noen uker nå. Barnehagene er i sin mest hektiske periode i disse dager; det er tilvenning for små og store barn, nyansatte skal tas imot og bli kjent med store barne- og foreldregrupper, nye rutiner og skal etableres og tilpasses. Nytt av barnehageåret er at bemanningsnormen inntrådte 1. august. Med det er bemanningsnøkkelen en ansatt pr. 3 barn under tre år, en ansatt pr. 6 barn over tre.

76% av alle barnehagene i Norge brukte denne bemanningsnøkkelen også før normen ble innført. Det vil si at mange av de nesten 600 #uforsvarlig– historiene dere sendte inn er skrevet på grunnlag av de samme forholdstallene som normen nå tilsier. Det gjør det ikke mindre viktig å kartlegge og dokumentere hvordan barnehagehverdagene har blitt etter at samtlige barnehager nå må forholde seg til lovpålagt norm. Etter oppstart i august vil vi nå kunne vite noe om om det for eksempel er nok ansatte til å kunne gi barn og foreldre muligheter til en trygg tilknytning i tilvenningsperioden, og om det er mulig å ivareta de ansatte på en god nok måte.

I forbindelse med høringen på Stortinget angående bemanningsnormen ble det votert for at bemanningsnormen skulle evalueres våren 2019 og våren 2020. Vi vet ikke hvor det ble av evalueringen fra våren 2019. Vi vil derfor bidra til at det kan tas godt informerte barnehagepolititiske valg frem mot og etter evalueringen i 2020 basert på spørsmålet: er bemanningsnormen god nok til å gi et pedagogisk tilbud i tråd med kravene i Rammeplanen, eller har den mangler som politikerne må gjøre endringer på?

De som kan gi denne typen informasjon er vi som jobber innenfor praksisfeltet i barnehagene. Det er vi som kjenner normen på kroppen, og vet om den gir muligheter eller begrensninger i det daglige pedagogiske arbeidet med barna.

#faktisk vil kunne gi statistisk informasjon om i hvilken grad bemanningsnormen er reell- du sender inn her:
#egentlig vil kunne gi dokumentasjon på hvordan bemanningsnormen fungerer gjennom praksishistorier- du sender inn her:

Vi håper så mange som mulig tar seg tid til å svare på disse i månedene som kommer. Dere kan bidra med ubegrenset mengde svar- jo flere svar, jo bedre grunnlag får politikerne til å evaluere normen.

Statistikk og praksisfortellinger vil bli delt (anonymt) på facebook, i ulike medier og til politikere.

Lykke til!

Psst: Hvis du vil dele kan det gjøres fra info- siden vår: https://www.facebook.com/1541077829527869/posts/2126070754361904?sfns=mo)