#egentlig – fortelling 12

Jeg kunne skrevet en praksisfortelling hver eneste dag denne høsten om hvor uforsvarlig bemanningen i barnehagen er, men jeg har rett og slett ikke overskudd når jeg har kommet hjem. I dag tar jeg meg likevel tid.
Bemanningen i de fleste barnehager er alt for dårlig! På min base er vi tre ansatte på ti små barn. Seks nye små ettåringer og fire som nettopp har fylt to år. På nabobasen er bemanningen enda verre. Her er det tre ansatte i grunnbemanningen på ti barn under tre og år fem barn som nylig har fylt tre. I tillegg har de en ung lærling som begynte i september. Dette er ifølge bemanningsloven innenfor fordi antallet ansatte i hele barnehagen kan telles med. Det vil si at ressursene er et annet sted på huset.

Hver eneste dag er et mareritt for å få til å gå opp. Det går på bekostning av tryggheten hos barna, det pedagogiske tilbudet, de ansatte og barnas helse. Vi har ikke nok armer eller tid til å gjøre annet enn å slukke branner, sørge for at barna ikke skader seg. Vi klarer knapt å tilfredstille alle basalbehovene. Pedagogene må jobbe gratis overtid fordi det er nesten umulig å få tatt ut plantiden. Når vi tar dette opp med ledelsen får vi ofte beskjed om å være i forkant og organisere bedre. Vi har ikke tid til det engang. For å skifte en bleie på ett barn må jeg ta med meg halve barnegruppa på badet slik at ikke den andre ansatte må være alene med ni små trengende barn. Vi har ikke flere kroppsdeler igjen hvor disse små kan henge fast i oss i, samtidig som vi skal ordne opp i konflikter, støtte, kle av og på, stelle, skifte, vaske barn og gulv, lage mat og sørge for at barna får spise, hvile, leke, sosialisere seg. Egen lunsjpause utgår stadig vekk. Samlingstund er umulig å få til for tiden.

Dette er ikke greit! Nå må politikerne åpne øyne og ørene! Hør på menneskene på gulvet! Kom å se og opplev dette selv! Dette må ta slutt! Bemanningsnormen er en vits.