#egentlig – fortelling 27

Når det tar dager før man har midler til å sette inn vikar og alltid må organisere huset for å få kabalen til og gå opp, er det mye som ikke stemmer. Vi snakker om de sårbare barna, tidlig innsats, tidlig trygg før 3 og tilstedeværende ansatte. Dette er ikke mulig når bemanningsnormen ikke dekker hele åpningstiden. Barna har lange dager og har behov for ansatte som møter dem når de kommer i barnehagen, som har tid, reell tid, til å møte hvert enkelt barn ut i fra barnets behov om morgenen. På samme måte har barnet behov for tilstedeværende ansatte på ettermiddagen, og kanskje enda mer ettersom de nå er ekstra slitne etter en lang barnehagedag. Ett barn trenger et fang og en stille stund for å roe seg ned, et barn savner mamma og ett barn trenger bleie, og det fjerde ønsker en voksen til å lese bok. Batna må lære seg å vente sier noen, men det henger ikke sammen når vi skal lære barna å håndtere egne følelser, støtte dem og ruste dem til det videre livet. Når de ansatte ikke er mange nok, får de heller ikke på alvor gitt hjelp til de barna som trenger det mest. Omsorg blir overlatt til tilfeldighetene og kan dermed ikke gis i riktig dose. Det går ikke opp når vi skal ta barn på alvor, men ikke har ansatte som strekker til. Vi må få bedre tetthet slik at ansatte kan kjenne på god samvittighet over at de får gjort jobben sin hver dag, gjennom å se, legge til rette for og skape de gode øyeblikkene for barna beste utgangspunkt til å bli trygge på seg selv og danne gode broer til relasjon og samspill, med tilstedeværende voksne. Gi oss ansatte overskuddet vi trenger, og gi oss tilbake troen på at det er mulig!