Reell bemanningsnorm eller tall på papiret?

Jeg er pedagogisk leder på en småbarnsavdeling i en privat barnehage. På avdelingen har vi 14 barn under tre år og fire ansatte (pedagogisk leder, barnehagelærer og to assistenter). Pedagognormen er vi innenfor. To pedagoger kan ha 14 barn under tre år. Bemanningsnormen sier at vi skal være én ansatt på tre barn, men i og med at det ikke er lovfestet at dette skal gjelde pr. avdeling, er ikke dette realiteten. Bemanningsnormen regner også med ansatte som ikke jobber på avdeling og er direkte sammen med barna i hverdagen. Jeg vil derfor si at vi ikke oppfyller bemanningsnormen i praksis.

Verken barna eller de ansatte på avdeling, har fordeler av denne bemanningsnormen slik den er i dag. Så kommer møter, planleggingstid, pauser, sykdom osv. i tillegg. Hver pedagog har fire timer planleggingstid i uken hver! Åtte timer i uken til sammen borte fra avdeling uten at det er noen som kommer inn som en erstatning for pedagogen. Vi trenger absolutt planleggingstiden for å kunne følge opp hvert enkelt barn og gi et godt pedagogisk tilbud, men tiden vi er borte fra avdelingen går også hardt utover barna og de ansatte som er igjen.

Vi har ledermøter, pedagogmøter, avdelingsmøter, faglig veiledningsmøter, foreldresamtaler og møter med andre instanser som PPT, ressurssenter o.l. Alt dette som er nevnt ovenfor er viktig for å kunne gi barna et godt pedagogisk tilbud, men det betyr også at store deler av dagene er det langt flere barn pr. ansatt enn det som bemanningsnormen sier at det skal være.

Bemanningsnormen høres bra ut i teorien, men i praksis fungerer den overhodet ikke. Ved sykdom får man ikke vikar før den fjerde dagen. Barnehagen er åpen i 9 timer, mens vår arbeidsdag er på 7, 5 timer. Vi må derfor gå i et vaktsystem. Forrige gang jeg hadde tidligvakt var jeg alene med 7 barn under tre år.

Jeg ber om at ingen trenger en ny bleie eller gråter veldig ved levering før neste vakt kommer på jobb. Jeg har ikke nok armer og ikke stort nok fang til å gi alle barna det de trenger. Jeg er på mitt tredje år som barnehagelærer og jeg er helt utkjørt. Hjerte mitt blør for barna. De fortjener så inderlig mye mer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s