image9XT3BLCU
Årets brukerundersøkelse har gitt meg en skikkelig tankevekker. Ikke bare har vi blitt pålagt å flette inn fjorårets spørsmål i de obligatoriske foreldresamtalene for å fremstille barnehagen som helt fantastisk, men vi er også pålagt å «lyve» til foreldrene når det kommer til bemanning. Jeg grøsser bare jeg tenker på det.

På ledermøte forrige uke stilte jeg spørsmålet jeg har tenkt på lenge. Jeg sa det med en litt usikker tone, fordi underbevisstheten min visste nok svaret jeg kom til å få. «Hva tenker vi om å pushe foreldrene i den retningen at de gir oss dårlig score når det kommer til voksentettheten i barnehagen?». Jeg la til et lite smil på slutten. Hadde styrer og de fire andre pedagogene i rommet glemt å ta på seg rouge den dagen, hadde ikke det vært noe problem – temperaturen i rommet økte FORT. «ILJOJALITET MOT ARBEIDSGIVER», var svaret jeg fikk. Her var det ikke rom for diskusjon.

Jeg dro hjem med vond klump i magen. Og våknet med vond klump i magen. Var på jobb dagen etter i 7,5 timer med vond klump i meg. Og la meg igjen med vond klump i magen. Jeg har fortsatt vond klump i magen. Jeg tenkte på de 11 barna mine to kollegaer og jeg har ansvaret for mandag til fredag, så og si hver uke. Jeg tenkte på alle tårene jeg ikke får tørket, fordi jeg er opptatt med å tørke noen andres. Jeg tenkte på de tre ett åringene som ikke har fått den tilvenningen mandatet pålegger oss, eller de faktisk fortjener fordi vi ikke strekker til. Jeg tenkte på han på 1,5 år som bare gråter fordi han er så frustrert over at ingen har tid til å forstå han. Jeg tenkte på toåringen som har skreket seg gjennom sine to første måneder i barnehagen fordi hun ikke har forstått et eneste ord norsk – og ingen la merke til det. Så begynte jeg å tenke på klagingen på huset over at vi alltid er for lite ansatte på jobb, og diskusjonene om bemanningsnormen på pauserommet.

Jeg begynte å regne på det. Hvor mange timer i uka får barna oppleve oss tre (mine to kollegaer og meg) samtidig? For vi er tre voksne på elleve små barn – på papiret. I praksis er det noe helt annet. Barnehagen holder åpen 50 timer i uka. Av disse 50 timene er kollegaene mine og jeg sammen med barna samtidig i 8 timer! 8 av 50 timer! Tallet fikk meg til å falle av stolen. Om ikke det tallet skaper rom for å diskutere hva vi legger frem til foreldrene om voksentettheten, da vet ikke jeg. Hvis det å score høyt på brukerundersøkelsen står høyere enn å være med på kjempe om forandringer – da legger jeg opp som barnehagelærer.