#sidet – Historie 1

En dam av tiss

Nok en dag går jeg ut av barnehagen med tårer i øynene etter å ha levert mine barn. Nok en dag møter jeg en ansatt med et barn på armen, den ansatte er litt rødlig i kinnene, stresset i øynene og som snakker raskt. Den ansatte har så vidt hatt tid til å si hei til mitt barn før hun må gå inn igjen, jeg hører det er gråt på et annet rom. Når den ansatte kommer tilbake har hun et annet barn på armen og mitt barn blir med inn. Beklager, vi er bare to i dag og jeg er alene til 09.15 sier den ansatte. Hvor mange av dere med barn i barnehage leverer etter 09.15? Jeg vil gjette på svært få, dermed blir denne ansatte alene med mange barn – lenge. Jeg vet det, jeg jobber selv som pedagog i nabobarnehagen. På denne avdelingen skal det egentlig være 4,2 ansatte i henhold til bemanningsnormen, så de er 4 ansatte (det ekstra barnet sniker seg unna normen). Bemanningsnormen kan man nemlig lure seg delvis rundt, det er jo ingen som utøver en konsekvens mot barnehager som ikke følger den. Denne dagen kuttet barnehagen åpningstiden og stengte 15 minutter tidligere, da hadde en ansatt vært alene fra 14.45 (og hvor mange henter barnet sitt før 14.45 egentlig?).

Barnehagene er på bristepunktet. Vi kan lese at “det går mot en krise som vil ramme hele samfunnet”- https://www.barnehage.no/korona-sykefravaer/gar-mot-en-krise-som-vil-ramme-hele-samfunnet/228920 Nå MÅ vi åpne øynene og se hva som skjer. Det er utslitte ansatte i barnehager, både fordi de i to år har stått i smitte uten å kunne beskytte seg, uten å få prioritet på vaksiner (før tredje dose, men den kan de uansett ikke ta fordi de fikk andre dose såpass sent), men mest fordi de står uten vikarer og derfor så godt som alltid er underbemannet i tillegg til å være magert bemannet i utgangspunktet. Visste du at bemanningsnormen IKKE gjelder i hele åpningstiden? Det vil si at i en barnehage som har åpent fra 07.15-17.00, som de kommunale barnehagene i Nordre Follo har, vil det på en avdeling med fire ansatte være full bemanning (dersom alle får tatt 30 minutters spisepause i løpet av dagen) i 3 timer og 15 minutter, dersom det ikke er noen møtevirksomhet den dagen. Også må alle være friske da, det må vi ikke glemme. Hva gjør Nordre Follo med denne bemanningskrisen? Jo, nå er det en høring hvor kommunen ønsker å sette FLERE barn på hver avdeling og samtidig vil det bli mindre areal pr barn i en “omstrukturering av barnehagene”. Se https://opengov.360online.com/Meetings/NORDREFOLLO/Meetings/Details/512535?agendaItemId=206459 – “Størrelse, organisering og økonomi i kommunale barnehager”. Barnehagetilbudet i Nordre Follo skal være en pedagogisk virksomhet som skal legge til rette for barnas trivsel, utvikling og mestring. Ser vi på Maslows behovspyramide ryker Nordre Follo allerede på det nederste punktet, hvor Maslow mener at barn trenger vann, mat, husly, søvn, fysisk bevegelse og toalettmulighet. Det er ikke nok ansatte til å følge barna på toalettet, jeg får stadig med vått tøy hjem fordi mitt barn ikke rekker opp til dørhåndtaket på toalettet selv og de ansatte i barnehagen ikke rekker å hjelpe henne fordi de ikke er nok folk. Om et barn blir lugget av et annet forstår jeg at de ansatte må prioritere det, og med så mange barn og så få voksne blir det rene “fluenes herre”-stemning i barnehagen.

Bilde fra (http://laeringsbokipedagogikk.blogspot.com/2010/06/maslows-behovspyramide.html) Nordre Follo, som har det hårete målet om å være en av landets beste oppvekstkommuner (https://www.nordrefollo.kommune.no/tjenester/frivillighet-og-innbyggersamarbeid/den-samskapende-kommune/trygg-oppvekst/) klarer ikke å oppfylle det nederste laget engang, hvordan skal et barn føle trygghet og sikkerhet når det står alene foran døra til toalettet og roper etter hjelp mens det tisser på seg? Hvilken innvirkning kommer dette til å ha på sikt? For å snakke et språk kommunen forstår, hvor mye kommer dette til å koste kommunen om noen år i form av psykiske helseproblemer hos både voksne og barn? For ikke å snakke om hvordan ansatte rømmer fra barnehagene, enten i langtidssykemeldinger eller med oppsigelse. De orker rett og slett ikke mer, etter å ha brettet opp ermene i mange, mange år. Et slikt hardkjør som pågår i barnehagene nå er totalt uakseptabelt og må gjøres noe med umiddelbart, helst i går. Jeg orker ikke gå fra barnehagen med tårer i øynene lenger, jeg orker ikke tanken på at akkurat nå står kanskje mitt barn og gråter i en dam av tiss fordi det ikke er nok ansatte til å hjelpe henne åpne toalettdøren.